Consells per un ús eficient de l’aire condicionat

L’estiu ha trigat a arribar però ja és aquí, i per combatre la calor, no hi ha res com un aparell d’aire condicionat. Però s’han de tenir en compte alguns punts per a controlar el consum d’energia sense renunciar al confort.
A continuació us proposem alguns consells bàsics per aprofitar al màxim aquests aparells:

 • L’aïllament és la clau. Comprovar que les portes i les finestres estiguin ben tancades. Aprofiteu les persianes i cortines per impedir la radiació solar. Instal·lar tendals a les finestres on hi toca més el sol pot suposar un estalvi energètic de fins un 30%.
 • En alguns casos un ventilador pot ser suficient per mantenir un confort adequat. Els de sostre són els més adequats.
 • Si no tens aparell i el vols instal·lar has de considerar el consum d’aquest equip. La qualificació energètica d’aquests equips és molt important. Els aparells amb millor qualificació (classe A o superior) poden consumir fins un 50% menys d’energia elèctrica. S’ha de considerar les dimensions dels espais a condicionar (metres cúbics) i adequar l’equip a l’espai i a les nostres necessitats.
 • Com a norma general, es considera que són necessàries 120 frigories per cada metre quadrat que es vulgui climatitzar. Així per una habitació de 25 m2 es necessiten unes 3.000 frigories/hora. Aquesta norma és només orientativa, ja que s’ha de considerar altres factors, com la orientació de l’habitatge, l’aïllament, etc.
 • La tecnologia “inverter” adapta la potència del compressor a les necessitats que tinguem en cada moment. Això significa una important reducció tant en el rebut de la llum com en el soroll.
  Es considera que a l’estiu, la temperatura de confort està entre 24ºC i 26ºC, depenent de la humitat ambiental. Per a cada grau de més o de menys, el consum pot variar entorn al 8%. Una diferència de temperatura entre l’interior i l’exterior de més de 12ºC no és saludable i malbaratarem energia.
 • El termòstat de l’acondicionador s’ha d’instal·lar el més lluny possible de fonts de calor (sol, làmpades, etc) i on tinguin bona circulació d’aire.
 • A l’estiu, ventileu la casa quan l’aire exterior sigui més fresc que a l’interior (a primera hora del matí o a la nit)
  Un bon manteniment dels equips ens assegurarà un bon rendiment. Netejar els filtres com a mínim una vegada l’any per eliminar pols, pol·len i fibres, ajuda a prevenir al·lèrgies i que els equips funcionin de manera més eficient.